Is het niet te koud om mijn hond te laten trimmen?
Zodra de temperatuur in de winter afneemt ontstaat de zorg, dat het te koud is om de hond een trimbeurt te geven. Mensen doen lekker dikke jassen en handschoenen aan als het koud wordt en de hond heeft het maar met zijn vachtje te doen. Als reactie hierop wordt de vacht van de hond in de winter vaak lekker lang gehouden. Helaas werkt dit juist vaak averechts.

Mede door het slechte weer, regen en sneeuw bijvoorbeeld, gaat een lange vacht juist sneller klitten, en heeft dus meer verzorging nodig. Een lange vacht blijft lang vochtig en dat is juist funest voor het hondenlijf. Een hond kan namelijk net als een mens, beter tegen kou dan tegen vocht. Een natte hond met kort(er) haar wrijf je gemakkelijker even droog. Ook een vacht die schoon en klitvrij is, zal makkelijker opdrogen. Heeft uw hond het dan echt koud dan kunt u hem of haar natuurlijk een jasje aandoen als u naar buiten gaat. Dit is beter voor de hond dan hem de hele winter met een lange (geklitte) vacht laten rondlopen. Ditzelfde geldt ook voor de ruwharige honden die geplukt moeten worden. Als ze een goed ontwikkelde ondervacht hebben is het geen probleem om ze ook tijdens deze koude dagen gewoon te laten plukken. Zodra ze kort geplukt zijn, zijn ze te vergelijken met een kortharige hond. En kortharige rassen komen ook gewoon de winter door.

Ook voor de voetjes van uw viervoeter is de winter een zware tijd. Vaak wordt er veelvuldig gestrooid met zout op de weg. Hondenvoetjes worden hier niet blij van, ze zijn erg gevoelig en kunnen zelfs kapot gaan van de pekel. Zorg er dus voor dat u ook de voeten van uw hond goed verzorgt. Een mooi schoon en kortgeknipt voetje is makkelijker te onderhouden. Bij binnenkomst even met een handdoek over de voetjes wrijven en ze zijn weer pekelvrij. Dun insmeren met vaseline is een goede bescherming tegen pekel